Sattuiko urheillessa tai arjessa? Näin hoidat kehosi kuntoon nopeasti

Äkillinen kipu ei tarkoita treenitaukoa – oikein tehty harjoittelu voi jopa nopeuttaa paranemista ja ehkäistä lisävaivoja. Lue, miksi kipu ei ole syy pysähtyä ja miten pääset turvallisesti takaisin liikkeelle.
Erilaiset ja eriasteiset revähdys- ja venähdysvammat, ruhjeet sekä äkillisesti alkaneet kivut ovat valitettavan yleisiä niin urheilun kuin perusarjenkin yhteydessä. Välillä loukkaantuminen sattuu äkillisen ulkoisen voiman ja/tai huonon tuurin seurauksena. Osa vammoista ja kivuista toisaalta johtuu vääränlaisesta, liiallisesta tai liian vähäisestä ja epäsäännöllisestä harjoittelusta. Myös liikkumattomuus tai pitkään jatkunut stressi, riittämätön uni ja huono palautuminen ovat merkittäviä tekijöitä erilaisten kipujen taustalla lisäävät loukkaantumisen riskiä.
Kun vamma syystä tai toisesta sattuu tai kipu lehahtaa, monella säännöllisestikin liikkuvalla harjoittelu pysähtyy kuin seinään. Usein ajatellaan, että kaikkea harjoittelua tulisi välttää, kunnes vamma tai kipu on parantunut. Oikeasti tämä on kuitenkin juuri se hetki, jolloin erityisesti sovelletulla ja vamman huomioivalla kuntosaliharjoittelulla on tärkeä merkitys. Hyvin suunniteltu kuntosaliharjoittelu muun muassa edesauttaa vamman paranemista sekä pitää huolta muusta kehon lihasvoimasta ja kunnosta.
Myös korvaavaa harjoittelua vammasta/kivusta riippuen on tärkeää tehdä, esimerkiksi juoksijalla nilkan tai pohkeen revähdysvamma estää juoksun hetkellisesti, mutta kestävyysharjoittelua pystyy toteuttamaan vaikkapa kuntopyörällä tai soutulaitteella. Moni kuntosalilaite mahdollistaa jopa vammasta kärsineen raajan voimaharjoittelun turvallisesti. Esimerkiksi pohkeen revähdys ei estä ylävartalon harjoittelua täysipainoisesti, polven ja lonkan eristäviä liikkeitä voi tehdä turvallisesti ja jopa kyykkyjä, jalkaprässiä liikerataa rajoittamalla. Paranemisen edetessä kuntosalilla aloitetaan vammautuneen alueen aktiivinen kuntouttaminen harjoittamalla liikkuvuutta ja voimaa asteittain. Kaikki liikunta myös edesauttaa vammojen luonnollista paranemisprosessia lisäämällä verenkiertoa vamma-alueella.
Vamman ja kivun takia monesti perusarjen liikkuminen, kuten kävely, muuttuu ja saattaa aiheuttaa muualle kehoon kipua. Esimerkiksi kyynärsauvoja käytettäessä selkä tai hartiat voivat kipeytyä muuttuneen kuormituksen myötä. Tähän voidaan saada helpotusta kuntosalilla, jossa pystytään kipu huomioiden liikkumaan ja harjoittamaan vammautunutta raajaa vaikkapa istuen, konttausasennossa, selinmakuulta jne. mahdollisimman monipuolisesti, vaikka painon varaaminen tai ponnistaminen jalalla ei onnistuisi. Loukkaantumisen jälkeen aloitetun aikaisen harjoittelun ja kuntoutuksen hyödyistä kertoo esimerkiksi se, että moni kilpaurheilija on tehnyt henkilökohtaisia ennätyksiä juuri vammasta paranemisen jälkeen, kun loukkaantuminen on pakottanut muuttamaan harjoittelua. Lajiharjoittelun jäätyä tauolle aikaa jää usein enemmän omien heikkouksien ja fysiikan parantamiseen. Harjoittelulla ja kuntoutuksella myös ennaltaehkäistään vamman uusiutumista.
Harjoittelun avulla saadaan helpotusta myös yleisiin arkisempiin kipuihin, kuten selkä-, niska- ja hartiaseudun vaivoihin. Korvaavan ja kuntouttavan harjoittelun suunnittelussa sekä toteuttamisessa apunasi on XO Centerin kokeneet ja ammattitaitoiset Fysioterapeutit ja Personal trainerit. Lisäksi tiimissämme on paljon kokemusta pitkittyneiden kipujen kuntouttamisessa harjoittelun avulla. Tutustu fysioterapeutteihimme ja personal trainereihimme täältä ja varaa aika veloituksettomaan ensikonsultaatioon.